Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Τζον Μπουσέμα




John Buscema, (Giovanni Natale Buscema)

Αμερικάνος εικονογράφος κόμικ. (1927-2002)



Από μικρός σχεδίαζε αντιγράφοντας κόμικ, και μετά πήρε και μαθήματα τέχνης στο Μπρούκλιν και το Μανχάτταν. Άρχισε δειλά να σχεδιάζει και να πουλά κόμικ σε διάφορους εκδότες, ενώ έκανε ένα σωρό μικροδουλειές και προπονείτο και σαν μποξέρ. (Εξ ου και το παρατσούκλι του "Big John" ίσως)



Το 1966 άρχισε να εργάζεται για τον κολοσσό της Marvel Comics, και σύντομα έγινε ένας από τους στυλοβάτες της.

Οι μεγαλύτερες δουλειές του ήταν οι Avengers, Silver Surfer, Fantastic Four, Tarzan, Thor, Conan, αλλά φαίνεται πως δεν υπήρξε τίτλος κόμικ στη Αμερική που να μην σχεδίασε κάποιο τεύχος του ο Buscema. Ο κατάλογος είναι τεράστιος



Την δεκαετία του '70 άνοιξε σχολή για Κόμικ, και έγραψε και ανάλογο βιβλίο, ενώ συνέχιζε να σχεδιάζει.

Πολλοί θα τον κατηγορήσουν για φτηνή τέχνη, αλλά η σχεδιαστική μεγαλοφυΐα του Buscema είναι προφανής. Το σχέδιό του είναι στιβαρό, και γνώριζε να αναπαριστά τους ήρωες των κόμικ με έναν τρόπο που δεν θα ξεχνιόταν ποτέ, ούτε και θα γινόταν να αλλάξει πια μετά από αυτόν...



Φυσικά, η βιομηχανοποίηση άφησε τα σημάδια της, κύρια επειδή τα σχέδιά του έπαιρναν συνήθως την τελική τους μορφή από άλλους. (Ο Μπουσέμα σχεδίαζε και άλλος μελάνωνε και χρωμάτιζε)



Και όμως, μια τέτοια συνεργασία, αυτή με τον Alfredo Alcala στο Savage Sword of Conan είναι κυριολεκτικά αριστουργηματική.



Από το 1968 μέχρι και το 2002 κέρδισε πέντε βραβεία για την δουλειά του. Άνθρωποι σαν τον Buscema έκαναν το εμπορικό κόμικ να αποκτήσει σπάνια ποιότητα, και με κάθε κριτήριο, θα μείνει σαν ένας από τους κλασσικούς του είδους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου