Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Η πυραμίδα της Ρώμης



Η πυραμίδα της Ρώμης χτίστηκε περίπου το 15 πΧ ως τάφος του Γάιου Κέστιου, ενός σημαντικού πολιτικού και θρησκευτικού αξιωματούχου. Η βάση της είναι ένα τετράγωνο με πλευρά 29,6 μ. (100 Ρωμαϊκά πόδια) και υψώνεται στα 37 μ. (125  Ρωμαϊκά πόδια)





 Ο νεκρικός θάλαμος, με θολωτή σκεπή, είναι 5.95Χ4,10 με ύψος 4.80 μ. Υπήρχαν πολλές τοιχογραφίες που σήμερα χάθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά. Η πυραμίδα δεν είχε είσοδο, ήταν σφραγισμένη. Η σημερινή είσοδος ανοίχτηκε αργότερα.



Υπάρχουν επιγραφές της εποχής, που πιστοποιούν πως χτίστηκε μέσα σε 330 μέρες,σύμφωνα με την διαθήκη του Κέστιου.  (C · CESTIVS · L · F · POB · EPULO · PR · TR · PL VII · VIR · EPOLONVM  --  OPVS · APSOLVTVM · EX · TESTAMENTO · DIEBVS · CCCXXX ARBITRATV PONTI · P · F · CLA · MELAE · HEREDIS · ET · POTHI · L)




Ο τρόπος κατασκευής της δεν έχει σχέση με τις αιγυπτιακές  μια που συνίσταται από τούβλα, τσιμέντο (της εποχής) και επένδυση μαρμάρου. Ούτε και το σχέδιό της θυμίζει τις κλασσικές πυραμίδες, αλλά μάλλον τις Νουβικές, μια που έχει αρκετά απότομη κλίση.Φαίνεται πως είχαν χτιστεί αρκετές πυραμίδες σε όλη την Αυτοκρατορία, πιθανότατα σε απομίμηση πυραμίδων που έχτιζαν οι Πτολεμαίοι, μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τη Ρώμη.



 Η πυραμίδα είχε ενσωματωθεί στο Αυρηλιανό τείχος γύρω στα 270 μΧ. Όπως βλέπουμε, ούτε και οι "Εθνικοί" σέβονταν τα μνημεία τους, αλλά όλοι έχουμε αυτήν την απαίτηση από τους... Χριστιανούς. Υπήρχε δε και άλλη μια πυραμίδα στη Ρώμη, μεγαλύτερη, που κατεδαφίστηκε τον 16ο αι.


Αυτή έλεγαν πως ήταν ο τάφος του Ρωμύλου, και η άλλη του Ρώμου, των ιδρυτών της Ρώμης, πράγμα που ήταν ψευδές, φυσικά.



 Την δεκαετία του 1660 η πυραμίδα συντηρήθηκε από τον Πάπα Αλέξανδρο VII, όπου και αποκαλύφθηκαν οι επιγραφές.





Το 2013 άρχισαν εργασίες συντήρησής της από μια Ιαπωνική εταιρεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου