Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Άννα Θεοχαράκη


1.Anna Theocharaki

Color splash
 Η Άννα Θεοχαράκη σπούδασε διακόσμηση και γραφικές τέχνες στη σχολή Πετρά .
Συνέχισε με σεμινάρια και προσωπικές αναγνώσεις. Έτσι συνήθισε να αφουγκράζεται, όσο δουλεύει σιωπηλά στο ατελιέ της, παμπάλαιες φωνές και αρχέγονα σύμβολα.
Με τα ταπεινά εργαλεία της μοδίστρας τυλίγει υπομονετικά αμέτρητες κλωστές γύρω από κορδόνια. Κορδόνια για το σώμα, που τα δένει γύρω από το καρπό μας, όπως οι μανάδες βάζανε το Μάρτη στα παιδιά,  άλλα κορδόνια για τον χώρο, κόμπους που δένει στον αέρα, συνυφαίνοντας όμως στα νήματα τους κάποια μυστικά, γύρω από τη ζωή και την αθανασία, καθώς η πολυχρωμία τους μας μιλάει για χαρά και αισιοδοξία.  Ή κόβει παλιά ρούχα, όπου πάλλουν ακόμα τα ίχνη των ανθρώπων που τα φορέσανε, τα μπαλώνει, δημιουργώντας αυτό που η ίδια ονομάζει «μαλακές πέτρες»,  να καθόμαστε, να ακουμπάμε τις πλάτες μας, υφασμάτινες πέτρες που μας φέρνουν πιο κοντά στη Μητέρα-Γη και σε άλλες υπάρξεις. Σαν μια νέα Αριάδνη, η Άννα Θεοχαράκη ξετυλίγει με τα χέρια της τα πολύχρωμα νήματα του μίτου της σύγχρονης επικοινωνίας.

2.Anna Theocharaki

Κοίταζα τα κοσμήματά της και με γέμιζαν αισιοδοξία. Δεν είναι το χρώμα μόνο, είναι ακόμα και ο τρόπος που περιπλέκεται το κορδόνι, η δυναμική που έχουν, μία μορφή επανάστασης απέναντι στη μουντή περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η Άννα Θεοχαράκη αυτοσυστήνεται στο Dolce Vita, αποδεικνύοντας πως η ελπίδα κάποια στιγμή θα ξεπεταχτεί απρόσμενα δυναμικά από εκεί που δεν το περιμένεις…

3.Anna Theocharaki

Όλα τα κορδόνια αποτελούν σύμβολα δεσίματος, σύμβολα σύνδεσης, μια πνευματική ‘’κλωστή’’ που δένει όλες τις υπάρξεις. Τύλιξα χρωματιστές κλωστές πάνω στο δικό μου για να τονίσω την ανάγκη μιας αναγέννησης . Ήταν γύρω στο 2002, όταν δημιουργήθηκε το πρώτο μου κόσμημα- βραχιόλι, προβληματισμένη από την κατάσταση που τότε επικρατούσε. Το έβαλα στον καρπό σαν τα περικάρπια των μαχητών, για να μιλήσω για την αντιδραστική δράση που απαιτούσε  η εποχή , μια και διαισθανόμουν την κατάληξη της υπερκατανάλωσης που επικρατούσε τότε .

4.Anna Theocharaki

Περισσότερο από το αντικείμενο της τέχνης πάντα με εντυπωσίαζε η ενέργεια που έχεις την ώρα που το κατασκευάζεις . Είναι άλλο ένας πίνακας στην σελίδα ενός βιβλίου και άλλο όταν στέκεται εκεί μπροστά σου. Ξεκινάει  με την ανάσα του δημιουργού και αφού φεύγει από τα χέρια του φορτίζεται με όλα τα βλέμματα που το κοίταξαν τα επόμενα κοσμήματα μου φτιάχτηκαν με κλωστή και βελόνα
...η βελόνα είναι μια επέκταση του σώματος, ενώ η κλωστή είναι μια επέκταση του μυαλού.
Τα χνάρια του νου αποτυπώνονται για πάντα στο ύφασμα αλλά η βελόνα εγκαταλείπει τον χώρο δράσης της,  όταν η μεσολάβηση της τελειώσει. Η βελόνα είναι ένα μέσο, ένα μυστήριο, μια πραγματικότητα, ένας ερμαφρόδιτος , ένα βαρόμετρο, μια στιγμή ....και ένα Ζεν, όπως έλεγε και η Kimsooja.
Κάτι σαν φυλακτά ήθελα να φτιάξω λοιπόν ...

7.Anna Theocharaki

Δεν περιορίστηκα στα κοσμήματα. Τα κορδόνια μου μεγάλωσαν τυλίχτηκαν με κορδέλες δέθηκαν κόμποι , για να τονίσουν την ανάγκη της δέσμευσης και προσήλωσης  σε αυτό που υπηρετούμε κάθε φορά . Επίσης  έφτιαξα σκάλες με ανθρωπάκια να ανεβαίνουν .

6.Anna Theocharaki

Δούλεψα με φορεμένα ρούχα τα ένωσα και έφτιαξα τις ‘’μαλακές πέτρες’’ σαν μια προσευχή συνεργασίας και συναδέλφωσης.  Τελευταία αυτές τις πέτρες τις τύλιξα με πολύχρωμες κλωστές έφτιαξα τα κουβάρια  που παρουσιάζω στην Γκαλερί της Ελένης Μαρνέρη , κουβάρια που για να ξετυλιχτούν χρειάζεται να εργαστείς και να ξηλώσεις, πριν ελευθερωθεί η κλωστή.

10.Anna Theocharaki

Μέχρι τότε στέκουν ακίνητα ανάμεσα ουρανού και γης, σαν και μας συχνά μέχρι να αλλάξουμε  τις  παγιωμένες απόψεις και  πεποιθήσεις μας ..μάλλον επηρεάστηκα από την φαινομενικά στάσιμηκατάσταση που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό.
Άννα Θεοχαράκη
Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου