Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Αντρέι Ρουμπλιόφ


Ναός του Ευαγγελισμού, Κρεμλίνο, ο Χριστός εν Δόξη


Ο Αντρέι Ρουμπλιόφ (περί το 1360 με 1370 - 1428) θεωρείται ο κορυφαίος Ρώσος αγιογράφος.
Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του. Δεν ξέρουμε ούτε πού γεννήθηκε, ούτε ποιο ήταν το κοσμικό του όνομα. Η πρώτη αναφορά στο όνομά του γίνεται το 1405 σχετικά με την εικονογράφηση του Ναού του Ευαγγελισμού στο Κρεμλίνο μαζί με το Θεοφάνη τον Έλληνα και κάποιον Πρόχορο.

Θεωρείται μαθητής του αγιογράφου Θεοφάνη του Ελληνα, αλλά λίγα πράγματα φαίνεται κληρονόμησε από το πρωτότυπο στυλ του δασκάλου του. Πιο πολύ θα λέγαμε πως ακολουθεί το πρότυπο του αγιογράφου της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Λέγεται ότι το 1408 ανέλαβε, μαζί με το συνεργάτη του Δανιήλ, την αγιογράφηση του Ναού της Αναλήψεως στο Βλαντίμιρ και από το 1425 ως το 1427 του καθολικού της Μονής του, της Αγίας Τριάδας ή Αγίου Σεργίου. Τέλος, μετά το θάνατο του συνεργάτη του Δανιήλ ανέλαβε την αγιογράφηση στη Μονή Ανδρόνικωφ στη Μόσχα.

Θεωρείται ότι πέθανε κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας στις 17 Οκτωβρίου 1428 ή στις 29 Ιανουαρίου του 1430.


Η Αγία Τριάδα του Ρουμπλιώφ


Το έργο για το οποίο αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους Ορθόδοξους αγιογράφους, είναι η εικόνα της Αγίας Τριάδος, γνωστή και ως «Φιλοξενία του Αβραάμ», διακρίνεται για τη σύνθεση, το ρυθμό, το φωτισμό, την αρμονία, την καθαρότητα και την απλότητα.
Ομως, η συγκεκριμένη εικόνα δεν περιλαμβάνει τις μορφές του Αβραάμ και της Σάρας, που συνοδεύουν την εμφάνιση της Αγίας Τριάδος σύμφωνα με την αφήγηση της Παλαιάς Διαθήκης, πράγμα που τον διαχωρίζει από την Βυζαντινή Παράδοση.

Πολλά έργα που του αποδίδονται αμφισβητούνται βάσιμα, και έχουν υποστεί επιζωγραφίσεις από μεταγενέστερους.

Τα έργα του θεωρούνται πρότυπο της εικονογραφίας Ρωσικού ρυθμού.


Το 1988, ανακηρύχθηκε άγιος από τη Ρωσική Εκκλησία ως Άγιος Ανδρέας ο Εικονογράφος και η μνήμη του τιμάται στις 4 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου